„Na csak a test lakjon jól, hanem a lélek is!”
Csapody Balázs: A balatoni régió gasztronómiai értéke a friss, helyi alapanyag

Több mint 30 éve nyitotta meg Szemesen a Kistücsök éttermet Csapody Balázs, aki nemcsak a gasztronómia, de a Balaton szerelmese is. Azt mondja, nem telik sok időbe és európai szinten is meghatározó tényező lesz a gasztronómiai turizmusban a Balaton, aminek sajátos íze, illata van. 

Az a hitvallása, hogy egy étterem választékának kialakításában a helyi termelőkre kell alapozni. Amikor a környékbeli beszállítók egyedi termékei találkoznak a vendéglátó helyek speciális ízeivel, akkor működni fog az étlap, és fejlődik a gasztronómia. „Azt hiszem, elmondhatom, hogy több mint 20 éve ezt a filozófiát mi honosítottuk meg a környéken – mondja a Kistücsök tulajdonosa. – Aminek szezonja van, abból főzünk: nagyjából hetven helyi termelő alapanyagát használjuk az ételeinkhez, és legalább még százat az italválasztékhoz a balatoni régióból. Szerencsére remek pálinkafőzdék, fantasztikus borászok, kiváló szörpöket és gyümölcsleveket készítők élnek a környéken. Balázs személyes kedvence alapanyagban a balatoni fogas, de nem tudja elégszer hangsúlyozni, mindig abból főznek, ami frissen elérhető. Sikerük a családi receptek felhasználásban is rejlik,  nagymamája töltött káposztáját még mindig a régi recept szerint készítik.  

Csapody Balázst a Covid sem rettentette el, a lezárások idején előre menekültek: csapatépítés, belső tréningek, fejlesztések zajlottak, és az étterem mellé megépült a szállodájuk is, amit gasztrohotelként üzemeltetnek. „Van egy ’Séfszobánk’ tematikus rendezvényekkel, a régió alapanyagaiból készített hatfogásos menüvel, látványkonyhával, borkísérettel. Egész évben nyitva vagyunk, nálunk télen is érdemes előre asztalt foglalni… Büszke vagyok rá, hogy nagyon jó viszonyban vagyunk a környékbeli kollégákkal, éttermekkel, szállásadókkal, cukrászdákkal, pincészetekkel, programszervezőkkel, így állt össze a Balatoni Kör, aminek tagjaként havonta egy munkareggeli keretében találkozunk a többiekkel, hogy egyeztessünk, tervezzünk, összefogjunk, hogyan tehetjük még jobbá a vidék kulináris és kulturális életét. Szerintem az gasztronómiai kultúra szerves része a tágabb értelemben vett kultúrának. Ahol magas szintű az étkezés, ott többet járnak az emberek színházba, koncertre, több könyvet olvasnak. Amikor az evés nemcsak az éhség elfojtásáról szól, hanem kikapcsolódás, társasági esemény, az az igazi élmény. Ne csak a test lakjon jól, hanem a lélek is!”

süti beállítások módosítása